Wednesday, 25 January 2012

You Wanna Know Why? I don't Know Why. You Wanna Know Why?

Assalamualaikum, everybody!!

You know, a lot of people have been asking me this for a long time.  In a lot of ways too.....

Macam mana ko terer English ah?
Apesal English ko mcm tinggi sgt ah?
Syauqi,why your English so good ah?

(Why does every question ends with 'ah' ah?)

Wanna know how?  Meh sini saya tunjuk........



Haaaa...Ni la antara sbb nya.  Haha!!  I love to read.  Mostly English books.  Fantasy novels.  Things that sorta don't make sense.  Fairies..Goblins..Giant snakes..Dragon automatons..Greek and Egyptian gods (saya x percaya pun benda2 tu.  Baca seronok2 je).
I know some of you x suka pun bab2 membaca ni.  Sesetengah org tu lg la.  Nampak English je, x nak.  Nampak buku tu tebal je, x nak baca.  C'mon people.  Kalo leh baca komik tebal2 tu x kan x boleh baca novels yg a little bit thicker?  Of course la skejap je boleh habis kalo baca comics, tp kebanyakannya tu short form.  Kadang2 tu leh terbawa-bawa masuk dlm pembelajaran.  Lebih2 lagi dlm buat essays and karangan.  Kalo kat luar2 belajar tu lain cite la kot.  X kn dgn member pun nk txt and talk dlm BM yg baku.

Even Allah S.W.T pun ada berfirman pasal membaca ni which is also the first wahyu/revelation yg Rasulullah S.A.W dapat........

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ - Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani/In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

(That wasn't the revelation yet..This is.)

قْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ - Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhan kamu Yang menciptakan/Read: In the name of the Lord Who created.
خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ - Dia telah menciptakan manusia dari segumpal darah/Created man from a clot of blood.
اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ - Bacalah, dan Tuhan-mu lah Yang Maha Pemurah/Read: And your Lord is the Most generous. 
الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ - Yang mengajar manusia dengan perantaraan kalam/Who taught man the use of the pen.
عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ - Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya/Taught man that which he did not know.

Surah al-'Alaq, 1-5.

So...Yeah.  Reading ain't only for school or college you know.  It's also for our own pleasure.  At least you won't be wasting your time for things that are useless.

Sekarang ni yg saya x sabar2 is the next installment in the Heroes of Olympus series, The Mark Athena.  Haha!!  Siri buku Heroes of Olympus adalah kesinambungan series Percy Jackson and The Olympians.  Tunggu masa je ni nk kluar buku baru tu.  Tp kalo leh dpt buku tu as a birthday present ok gak kn? *winkwink* Hehe.

Saya ni bukan la org yg warak atau kuat agama.  Tp saya ni biasa je.  Jaga solat, ada masa terluang baca al-Quran.  Bukan nye nk menunjuk.  My advice?

Read.....It'll do you good

See you guys on the flip side!!